sobota 30. mája 2009

.vyhodnotenie základnej časti SVK Extraligy



Boje základnej časti (ZČ) SVK Extraligy sú za nami, záverečná - vyraďovacia - fáza ligy pred nami. Ideálny čas pre "polčasovú" rekapituláciu.

Čím sa vyznačovala práve skončená ZČ Extraligy? Tou najvýraznejšou črtou bola jednoznačne vyrovnanosť. Výsledky a tabuľka hovoria jasne - tabuľkový rozdiel medzi prvým a šiestym tímom je len 9 bodov - 3 víťazstvá. A to je naozaj málo - a vyrovnáva sa nielen domáca ale svetová špička (ale o tom si povieme inokedy). Druhou črtou SVK Extraligy je stabilita výkonov - z minuloročnej prvej šestky vypadol len jeden tím, ostatní si pozíciu elity udržali.

Na vrchole tabuľky sa už tradične ocitol suverén súťaže, tím IHC PODLAVICE (78 bodov), ktorý prvú priečku po ZČ získal už po štvrýkrat. Len o jeden bod menej ako Gigovi Podlavičania získalo družstvo HC LOKOMOTIVA KUNOVICE am. (77 bodov), ktoré tak potvrdilo výkonnostný vzostup z posledných sezón. Tretie miesto si vybojovali zverenci manažéra Mira, známi ako MHK 32 ĽADOVÉ MEDVEDE (75 bodov), čím potvrdili, že štvrtá pozícia v historických tabuľkách ZČ SVK Extraligy (pre viac info pozri http://www.podlavice.co/index.php?clanok=84 ) nie je žiadnou náhodou. Posledným tímom, ktorý sa prepracoval do TOP 4 je tím VENDETTA (74 bodov). Tento pomerne mladý tím (na Hokejke je od 3. sezóny) nám dokazuje, že dostať sa medzi elitu v národnej súťaži je nielen teoreticky možné ale i prakticky uskutočniteľné. Vo svojej druhej sezóne v Extralige potvrdil výkon z predchádzajúcej sezóny (vo svojej prvej sezóne v Extralige "vytrel kocúra" starým harcovníkom a suverénne obsadil prvú pozíciiu) a dokázal sa etablovať medzi slovenskou hokejkovou špičkou.

Medzi príjemné prekvapenia ZČ patria i výkony nováčikov tohtoročnej sezóny (SALENY VYCHOD, NOIKEN GREENHORNS, GRIM WASPS, IHC SVIDNÍCKY VLCI 90), ktorí obsadili za sebou idúcu 9., 10., 11. a 12. pozíciu, zaručujúcu účasť v Play-Off.

Zaujímavým javom v SVK Extralige sa však v posledných dvoch sezónach stalo umiestnenie dvoch tímov "veľkej štvorky", a to konkrétne tímov HC SLIZKY HADI (6. sezóna - 8. miesto; 7. sezóna - 5. miesto) a TATRANSKÍ KAMZÍCI (6. sezóna - 7. miesto; 7. sezóna - 6. miesto). Sila týchto tímov naznačuje, že by mali s prehľadom obsadzovať najvyššie pozície v lige, skutočnosť je však iná.

Prečo tomu tak je?

V slovenskej odbornej ale i laickej verejnosti prevláda názor, že za neúspechmi tradičných tímov stoja často krát veľmi diskutabilné rozhodnutia rozhodcov (v slovenských diskusiách slangovo nazvývaní "ALGIes"). Rozhodovanie slovenských (a podľa našich informácii je na tom podobne i rozhodovanie tých zahraničných) "ALGIes" je záhadou nielen pre fanúšikov a hráčov, ale i trénerov a manažérov, ktorí si s týmto celohokejkovým javom nevedia dať rady. Ani nespočenté množstvo podaní a protestov smerujúcich na najvyššie hokejkové zväzy, zatiaľ tieto neprinútilo na vzniknutú situáciu adekvátne reagovať a dôsledne pokračujú v započatej akcii s krycím názvom "Pštrosia hlava". Slovenskí extraligisti však patria k tým odolnejším na Hokejke (narozdiel napríklad od niektorých tímov z Fínska), a tak i napriek čudnej situcácii v domácom (ale i celohokejkovom) hokeji sme nezaznamenali žiadnu manažérsku stratu, a tak s najväčšou pravdepodobnosťou uvidíme všetkých manažérov (teda tých, ktorí sa v najvyššej súťaži
udržia) i v nasledujúcej sezóne SVK Extraligy.

Napriek všetkým ťažkostiam, ktoré nás na Hokejke sprevádzajú však verím, že boje o trofej majstra budú zaujímavé a prilákajú čo najväčšiu pozornosť.

A môj tip na víťaza? Tento rok sa z najlepšieho umiestnenia bude tešiť manažér s košickým pôvodom. Ktorý? Klasik by povedal: "Viem, ale nepoviem!" :-D

A na záver ešte zopár hráčskych štatistík:

Kanadské bodovanie:

Bobál Hoffi HC Slizky hadi "A" 41 bodov
Mikeska Lumír HC LOKOMOTIVA KUNOVICE am. "A" 38 bodov
Devátý Alexandr HC Slizky hadi "A" 37 bodov


Strelené góly:

Devátý Alexandr HC Slizky hadi "A" 25 gólov
Schommer Jörg HC Slizky hadi "A" 24 gólov
Mikeska Lumír HC LOKOMOTIVA KUNOVICE am. "A" 23 gólov


Plus/mínus body:

Chira Girard IHC Podlavice "A" + 35 bodov
Guernsey Harry Tatranskí kamzíci "A" + 34 bodov
Devátý Alexandr HC Slizky hadi "A" + 34 bodov


Úspešnosť zákrokov brankára:

Odehnal Bivoj MHK 32 Ľadové Medvede "A" 89.16 %
Fekiač Václav Saleny vychod "A" 87.73 %
Jirka Gabriel Vendetta "A" 87.6 %

Článok bol publikovaný i na partnerskom webe Suomi News - www.suomi-news.blogspot.com

Žiadne komentáre: