piatok 14. novembra 2008

.prvý deň, dve víťazstvá!



Tak presne takto sme si to všetci predstavovali: dva zápasy - dve víťazstvá.

Prvý deň sa obom našim družstvám vydaril a po veľmi vyrovnaných zápasoch si naši chlapci pripísali prvé body do tabuliek. V nasledujúcich riadkoch Vám priblížime tak dianie na ľade ako i v kabínach oboch našich výberov.

„A“ tím – síce po predĺžení, ale predsa!

Národný tím SVK 1:0p Národný tím CAN

Najdôležitejšou správou z tábora našich seniorov je, že nový tréner reprezentácie Slovenska Noiken sa v dejisku šampionátu nenachádza a celé spravovanie tímu ostalo na pleciach jeho asistenta Giga. Keď sme zisťovali prečo sa tréner Noiken nepridal k zvyšku reprezentácie, oficiálnej odpovede sme sa nedočkali. Zdroj z vnútra kabíny nám však prezradil, že hlavný tréner sa nachádza v Mexiku a dôvodom sú údajne skautské povinnosti. To či ide o reprezentačnú, alebo súkromnú aktivitu sme sa nedozvedeli.

Dôležité však je, že naši chlapci, vedení „staronovým“ trénerom Gigom ukázali svoju silu a v ťažkom zápase proti kanadským vicemajstrom sveta vybojovali cenné dva body.

Priebeh stretnutia bol od začiatku vyrovnaný a oba celky si vytvárali solídny počet šancí. Prvá tretina vyznela v prospech Kanaďanov, ktorí boli v útoku aktívnejší a i v obrane viac pozorní. Poklonu treba zložiť nášmu brankárovi Adámekovi, ktorý tím v ťažkých chvíľach podržal. Po prvej prestávke sa naši chlapci vrátili vyzbrojení taktickými pokynmi trénera a na priebehu hry to bolo okamžite vidno. Sprvoti útočný hokej nahradila defenzívna taktika a tvrdé boje sa zvádzali o každý meter štvorcový na ľade. Naši chlapci však dokázali, že s Kanaďanmi môžu hrať prinajmenšom vyrovnanú partiu. Najväčšiu príležitosť druhej tretiny mal kapitán nášho tímu Adolf Jahoda, ktorý sa v posledných sekundách druhej tretiny dostal po chybe obrancu Stewarta Baugha do samostatného nájazdu. Na brankára Karla Spaldinga to skúsil blafákom, ten ho však zázračne vychytal. A tak sa hráči pobrali do šatne za bezgólového stavu. Po návrate na klzisko sa pokračovalo v trende z druhej tretiny a obranný hokej a pozorná hra oboch celkov zabránila väčším šanciam skórovať na oboch stranách. Zápas tak dospel do predĺženia. To však v úvodným minútach vychádzalo lepšie Kanaďanom a trikrát nebezpečne ohrozili Adámekovu svätyňu. Ten však opäť tím podržal a tak nastala chvíľa pre našich útočníkov. Počas obliehania našej bránky sa kanadský obranca Colby Fortin pokĺzol a do brejku sa dostali až traja naši hráči. Nádhernú kombináciu zakončil presnou strelou medzi brankárove betóny krídelník Fodor a naši chlapci mohli začať oslavovať úspešný vstup to turnaja.

V pozápasovom rozhovore tréner Gigo vyjadril spokojnosť a skonštatoval, že to čím sme Kanaďanov prevýšili, bola naša efektivita: „V predĺžení nás Kanaďania 7 a pól minúty k ničomu nepustili a my sme z prvého brejku rozhodli“. Pri otázke na zajtrajšiu zostavu nám Gigo prezradil, že dvojica obrancov Klačan a Ondrejka, Dlhopolček a Adámek budú oddychovať a nahradia ich Jakubčo, Kudelka, Katona a Lopušný. Pri otázke ako to vidí s nasledujúcim zápasom proti Švajčiarom neskromne odvetil: „Tipujem výhru 2:1“. Dúfajme, že sa nemýli. My budeme jemu i jeho zverencom naďalej držať palce.

Slovenský hráč zápasu: Marian Adámek



„Béčko“ – povinná jazda proti Rusom, tri body sú doma!

Národný tím RUS U21 0:2 Národný tím SVK U21

Rovnako ako naši seniori, i juniori nesklamali a proti papierovo slabším Rusom vybojovali dôležité tri body. Víťazstvo sa však nerodilo ľahko a naši chlapci museli bojovať až do posledných chvíľ.

Úvod zápasu im nevyšiel práve podľa očakávaní a Rusi ich zaskočili prekvapivo dobrým forčekingom a výborným korčuľovaním. Z územnej prevahy tak vyústilo i väčšie množstvo šancí, ktoré na naše šťastie Rusi nedokázali premeniť. V druhej tretine sa hra vyrovnala a pekné šance zaznamenali útočníci oboch tímov. Na ľade však žiarili najmä brankári, ktorí za svoj chrbát nič nepustili. Vrcholom týchto zákrokov bol „semafor“ nášho brankára Karolyho, ktorým vychytal v čistej šanci ocitnuvšieho sa Sergeia Miasnakova. A staré známe „nedáš - dostaneš“ sa opäť potvrdilo. A to dvojnásobne. V záverečnej tretine prebrali iniciatívu do rúk naši chlapci a príležitosťami na skórovanie sa to len tak hemžilo. V 59. minúte sa po nádhernej akcii až z vlastného pásma presadil talentovaný Trangoš a Filipov musel po prvýkrát loviť so svojej bránky. To však ešte ani len netušil, že rovnakú činnosť si zopakuje o rovných 39 sekúnd. Z prvého inkasovaného gólu sa Rusi ešte ani nestihli spamätať a mladí Slováci z prvého útoku im opäť predviedli ako premieňať vyložené šance. Obranca Pokorný strelou od modrej čiary otestoval pozornosť kanadského gólmana, ktorý vystrelený puk inštinktívne vyrazil pred seba. Toho sa zmocnil útočník Trangoš, následne naznačil strelu, no nesebecky puk posunul lepšie stojacemu Babicovi, ktorý bez zaváhania ponúknutú šancu premenil. Koncom 59. minúty bol teda stav 2:0 a zápasu bolo koniec. Zdecimovaní Rusi sa v závere ani len nepokúsili dostať do tlaku, a tak mohli naši chlapci spokojne odkráčať do kabín.

Našim redaktorom sa ešte pred odchodom do šatní podarilo odchytiť šťastného strelca víťazného gólu Dezidera Trangoša a poprosiť ho, aby sa podelil o svoje pocity.

Slovak Times: Ako hodnotíte dnešný zápas?

Dezider Trangoš: „Ta musim povedať, že cely tim, všetci chlapci odviedli vyborny vykon. Rusáci hrali dobre, ma prekvapili, bo som nečakal, že tak zahrajú.“

ST: Streleckú smolu sa Vám podarilo prekonať až v posledných minútach zápasu. Verili ste, že sa Vám to môže podariť?

Dezider Trangoš: „No samozrejme, že sme verili. Všetci v kabine sme si po druhej tretine povedali, že Rusáci proti nam nemsu uhrať body, ta sme do toho išli na plno a vyšlo to. A to, že som ja dal gól, to je vďaka chlapcom, bo oni mi výborne nahrali a ja som už potom nemal problém zavesiť. “

ST: „Veríte, že môžete takýto úspech zopakovať i v súboji proti favorizovaným Kanaďanom?“

Dezider Trangoš: „Ja vam poviem takto. My sa nebojime nikoho. Mame silny tim a si verime, že môžeme zahrať dobre proti hocikomu.“

ST: Ďakujeme za rozhovor a prajeme Vám množstvo ďalších strelených gólov.

Dezider Trangoš: „Diky.“

Slovenský hráč zápasu: Dezider Trangoš

Prvý hrací deň turnaja North-American Tournamnent dopadol pre našich chlapcov úspešne. Veríme, že ďalšie dopadnú rovnako. Držme našim reprezentantom palce spoločne a verme, že na Slovensko sa vrátia ako víťazi!

Žiadne komentáre: